Атракции

ОТКРИЙТЕ КУЛТУРАТА НА СЕВЕРОИЗТОКА

Екипът на “Калитея Комплекс” ви препоръчва да посетите:

Исторически музей

Адрес: град Каварна, ул. „Черноморска” №1Б

Телефони: +359 570 8 21 50, +359570 8 23 27

Работно време: От понеделник до петък - от 08:00 ч. до 12:00 ч. и от 13:00 ч. до 17:00 ч.

Website: www.kavarnamuseum.org

Istoricheski-muzei-Kavarna-2.jpg

Етнографски комплекс

Адрес: град Каварна, ул. „Сава Ганчев” № 16

Телефон: +359 570 8 50 17

Работно време: От понеделник до петък - от 08:00 ч. до 12:00 ч. и от 13:00 ч. до 17:00 ч.

Етнографският комплекс в град Каварна е открит за посетители през 1984 г. Той е изграден на мястото на първото българско училище, основано през 1869 г. Състои се от къща-музей, възстановена чехларница, работилница за дантели и дворна среда. Интериорът запознава посетителя с най-типичното за градския бит от края на ХІХ и началото на XX век. В експозицията са отразени характерните черти на основните етнографски групи население в този край - добруджанци, гагаузи, котленци.

Etnografski-Kompleks-Kavarna2.jpg

Експозиция „Добруджа и морето”

Адрес: град Каварна, ул. „Черноморска” №1Б

Работно време: от понеделник до петък - от 08:00 ч. до 12:00 ч. и от 13:00 ч. до 17:00 ч.

Тел.: 0570 84288

Експозицията е разположена в реставрираната и приспособена специално за тази цел късносредновековна баня /хамам/. Тя заедно с разположената до нея голяма каменна чешма оформят живописен архитектурен ансамбъл.

В почивните дни музейните обекти работят по заявка.

Ekspozicia-Dobrudja-i-moreto1.jpg

Музей при нос Калиакра

Работно време: 1 април – 31 октомври: 9 ч. – 19 ч. без почивен ден, през останалото време на година музеят не работи.

Входни такси: възрастни – 3 лв., деца – 1,50 лв.

Беседа (само на български език) – 10 лв.

Muzei-pri-nos-Kaliakra.jpg

нос Чиракман

Нос Чиракман се извисява величествено на Каварненския бряг. Името му означава факел и според историческите източници в миналото е служил за ориентир. Той се намира на 3 км. южно от Каварна и е красив завършек на една китна долина, през която се спуска пътя от града до пристанището и морето.

В древността нос Чиракман е висок и внушителен полуостров с голямо значение в навигацията. През І хил. пр. Хр. тук възниква селище, известно с името Бизоне, което преминава през период на упадък, в следствие на военно-политически причини, както и катастрофално земетресение от Ів. пр. Хр. По време на римската епоха животът в Бизоне се съвзема и градът се превръща в известен икономически и културен център.

Повече информация относно неговата история, може да получите от местният исторически музей.

Един впечатляващ факт за историята на нос Чиракман е, че там са намерени над 70 различни вида монети, а на съседното възвишение е открито голямо златно съкровище, изработено в град Бизоне в края на IV в. пр. Хр. Открити са златен венец и златен съд, върху който е имало изображение на колесници с по три коня и златна статуетка с лъв. Всичко това доказва, че Бизоне и Чиракман са населявани от богати тракийски аристократи, които са оставили част от своите внушителни накити в целия район на Каварна. Една от най-интересните находки, открити на Чиракман, е изработена от кост и представлява орел, който е сграбчил в ноктите си красив лебед.

В малкия залив в подножието на нос Чиракман се намират рибарското селище с къщички и много лодки, яхтеното пристанище и плажа. Местността предоставя отлични възможности за практикуване на рекреационен туризъм, както и на екстремни и алтернативни спортове и туризъм, като яхтен туризъм, парашутизъм, делтапланеризъм и пр.

Nos-Chirakman.jpg

Калният водопад край с. Българево

Новообразувалите се кални водопади в местността Зеленка, се намират недалеч от с. Българево. Те се образуват вследствие на обилните дъждове през 2013 г. В резултат на дъждовете, силните подпочвени води, при движението си, започват да се спускат от височина 5-30 м. по по отвесния склон към морето. По този начин се образуват така наречените кални водопади поради носената от тях почва.

Измерената ширината е няколко стотици метри, като при по-сухо време се наблюдават множество малки водопадчета с повече или по-малко вода. По време, както и след обилни дъждове, се забелязват множество вадичики вода по цялата дължина на водопада като тогава се повишава и опасността от свличане на големи количества земна маса.

Kalniat-vodopad-krai-Balgarevo.jpg

Исторически център “Онгъла”

Центърът е създаден, за да популяризира историята на българските земи, народите които са ги обитавали и културното наследство, което са завещали на живеещите тук. Тук, чрез слово, онагледяване и живи възстановки, ще събудят интереса ви за запознаване с историята на древните и съвременни обитатели живели по нашите земи. Музеят разполага с девет зали, във всяка от които може да чуете различна беседа свързана с българската история от древността до днес. Извън залите, посетителите могат да се докоснат и снимат с реплики на старинни оръжия и защитни облекла. Беседите се провеждат на 7 езика.

От тук може да отворите GPS навигацията до обекта

Istoricheski-Center-Ongyla2.jpg

залива Болата

Болата е единствения резерват в България, включващ и акватория, морска площ. Тук могат да се наблюдават интересни водолюбиви птици, като някои от животинските видове са включени в Червената книга на България (списък със застрашените видове в страната). Част от птиците, които могат да се видят са земеродни рибарчета, воден бик, чапли, гмурци и потапници. Оттук минава Виа Понтика – едно от основните пътища за миграция на прелетните птици.

В пещерите на Болата са открити останки от антично селище и свидетелства за живот от 400 г.пр.Хр. , както и Малтийски кръст – свидетелство за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа.

Стръмна пътека на север се изкачва до върха на скалната стена, откъдето се открива великолепен изглед към цялата клисура. Само оттук се вижда изцяло нос Калиакра.

Bolata.jpeg

Камен бряг

Село Камен бряг се намира между градовете Шабла и Каварна. Характерно е с множеството си пещери и скалисти заливчета, обградени от каменни блокове и зеленина. Местността притежава първична красота и романтика.Подходяща дестинация е за любителите на екстремни усещания.Най-добрите спортни катерачи от България и света ежегодно преминават по предизвикателните труднодостъпни маршрути.

От тук може да отворите GPS навигацията до обекта

Kamen-Bryag.jpg

Национален археологически резерват „Яйлата”

Работно време: 1 април – 31 октомври: 9 ч. – 20,30 ч. без почивен ден. В периода ноември – март резерватът е затворен за посетители.

Входни такси: възрастни – 3 лв., деца – 1,50 лв.

За екскурзовод трябва предварителна заявка до Исторически музей - Каварна.

На 2 км от село Камен бряг се намира националният археологически резерват „Яйлата”, където са направени множество археологически открития. На площ от 300 дка са открити три некропола, издълбани в скалите, и 101 пещерни жилища от V хилядолетие пр.н.е. „Яйлата” е разположен между две морски тераси. Счита се, че заливът между тях някога е бил използван за пристанище, тъй като по дъното са намерени множество котви. Крепостта в местността Яйлата е построена в края на V - началото на VІ в. н.е., след това е разрушена, а по-късно - през ІХ в. около нея възниква българско селище. Резерватът е включен в Регистъра на защитените територии и защитени зони на България със Заповед No.РД822 от 23.08.2002 г.

От тук може да отворите GPS навигацията до обекта

Yailata2.jpg

фарът на нос Шабла и Шабленската тузла

Фарът на нос Шабла (или както местните го наричат - умаленото копие на едно от седемте чудеса на древния свят – Александрийския фар) е най-старият и най-високият у нас – цели 32 метра, който функционира и до ден днешен. Преди няколко години уникалното съоръжение навърши 150 години.

Боядисан е в бяло и червено и предпазва корабите от сблъсък с подводен риф, който е с дължина близо 1 морска миля, както и от затъване в плитчините между нос Шабла и село Тюленово. Бялата му светлина просветва три пъти на всеки 25 секунди, като при добра видимост се забелязва от разстояние 17 морски мили.

Интересен факт е, че в стените на кулата преди повече от 10 години е вградено послание за идните поколения. Посланието на пазачите трябва да бъде отворено през 2056 г. То съдържа данни за разстоянието от брега до фара, което трябва да бъде сравнено с това от 2056 г.

От тук може да отворите GPS навигацията до обекта

Местността Шабленска тузла край Шабла е популярна с находището си на лечебна морска кал, която оказва позитивно влияние на заболявания на опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдови, неврологични, гинекологични, кожни и др. заболявания. В местността Шабленска тузла се намира къмпинг Добруджа, както и плаж Шабленска тузла – един от най-хубавите плажове на северното черноморие.

Faryt-na-nos-Shabla.jpg

Дуранкулашко езеро

Разположено на километър югоизточно от Дуранкулак, и разделено от морето с пясъчна коса се намира защитената местност Дуранкулашкото езеро. Познато още като Орловото (Карталийското) езеро или “блатото”, както го наричат местните, то не е много дълбоко и е повече от два пъти по-дълго, отколкото широко. Всеки любител на природата непременно трябва да го посети за да наблюдава някои редки и застрашени представители на флората и фауната.

От тук може да отворите GPS навигацията до обекта

Durankulashko-Ezero.jpg

Историческият остров край Дуранкулак с храма на Кибела

Във водите на Дуранкулашкото езеро са се образували два острова. Големият остров (вече полуостров), с площ 20 дка, е най-древният музей на открито в България. На него се намира единственото в Европа пещерно светилище на богинята Кибела и енеолитна селищна могила от 4600-4200 г. пр.н.е. Открити са и следи от най-древното земеделско-скотовъдно население на Добруджа, носител на праисторическата култура Хаманджия.

Първоначалната консервация на археологическите останки е завършена, а до острова има изградени дървени пътеки и обезопасени маршрути. В ателиетата на археологическия парк всеки любител на миналото и посетител на Дуранкулашкото езеро има възможност да се запознае с различни праисторически технологии – как се правят накити от мъниста, как се изработват сечива от кремък или керамични съдове. Така той може да отнесе вкъщи не само впечатления, но и спомен от едно пътешествие на езерния остров и от неговите древни жители.

От тук може да отворите GPS навигацията до обекта

Hramyt-na-Kibela2.jpg

Тюленово

Село Тюленово е известно с красивите си високи скалисти брегове, нагънати в множество пещери и интересни скални форми. Това е любима дестинация на всички запалени по фотографирането и гмуркането. Едно от най-известните места е скалната арка в южната част на селото. Освен нея, красиви скални феномени и пещери могат да се видят и в близките местности Ашалъка и Дупката.

От тук може да отворите GPS навигацията до обекта

Tyulenovo2.jpg
×